Belysning av holdeplassene og traseen har alltid vært viktig i utbygging av bybanen - slik skaper man den gode reisen og skaper gode bymiljø
For å kunne orientere seg i mørket er belysning viktig for oss mennesker. Nå som vi får flere nye holdeplasser og sykkeltunneler er det lagt særlig vekt på å skape det rette lysutrykket. Vi skal gi lys til omgivelsene, men like viktig, sørge for at vi ikke lyser opp unødvendig. Dette er også en del av grønnere bybanebygging, og å verne om arts- og fugleliv langs traseen.
Det er utarbeidet to nivåer av plattformbelysning som samlet gir oversikt og trygghet til den reisende. Kjøreledningsmaster gir et klart lys til hele holdeplassen, mens leskurenes innvendige belysning gir et varmt og omsluttende lys til de ventende. Langs banetraseen skal man begrense lys til et minimum. Kartet viser hvordan at det skal belyses ved hjelp av lysdesign langs traseen.
I byggetrinn 4 har vi i prosjekteringsfasen hatt stort fokus på belysning, og det å skape rett lysnivå i rommet rundt, ved holdeplasser og torg. Lyset skal underbygge funksjon, rom og opplevelse. Det skal ivareta trygg ferdsel for de reisende.
Fremheve kvaliteter og materialer brukt under utbyggingen, for eksempel en fin natursteinsmur. Belysning er også blitt brukt for å fortelle noe spesifikt om stedets historie
Opplevelse av trygghet og sikkerhet, samt orienteringsevne er viktige parameter for brukere av Fyllingsdalstunnelen. Dermed er lys og fargevalg avgjørende for at brukeropplevelsen blir positiv. I sykkeltunnelen vil det være konstante, men varierte nivåer i farge og intensitet. Dette bryter opp det som ellers kunne blitt en monoton tunnel.
Hver enkelt holdeplass har fått sitt eget lysdesign med tilpasset lys både på holdeplassen, området rundt og byrommet ellers.
Ved bybanesporet i Kaigaten er lysarmaturene snudd ned mot bakken for å hindre unødvendig lys på artslivet i trærne. Likevel gis gående en trygg opplevelse etter mørkets frembrudd. Slik bruk av lys er gjennomgående langs hele den nye bybanetraseen.